digital

Дигиталната изложба е онлајн!

Дигиталната изложба на уметничките дела за Алмопија веќе е поставена онлајн! Сите посетители можат да ја посетат и да ги погледнат делата во висока резолуција, да ги слушнат уметниците кои ги објаснуваат своите мисли, да научат за оригиналните локации што станаа нивна инспирација и да се информираат за методологијата на постапката! Сите одлики се достапни…

Details
map-short

Мапи на тематските маршрути во Алмопија

Мапите на тематските маршрути во Алмопија се готови! Можете да ги најдете тука  и тука !

 

Предложени се три тематски маршрути; Патишта на живата историја, Патишта на живата природа и Крстосници на историјата и природата.

Отворена покана за студентите од Архитектонското училиште

14 СТУДЕНТИ 7 ДЕНА 7 ЛОКАЛИТЕТИ НА АЛМОПИЈА 7 ПРЕДЛОЗИ ЗА ИНТЕРВЕНЦИИ ОД МАЛ РАЗМЕР 2 ОД НИВ ЌЕ БИДАТ СПРОВЕДЕНИ Во рамките на проектот „Lhi-Lna II“, чие спроведување само што треба да започне, во општината Алмопија ќе се изведе летна работилница. По отворен повик, ќе бидат избрани четиринаесет студенти од Архитектонското училиште од Грција…

Details
DSC05420

5-дневна прошетка – Креација на првичниот уметнички материјал

Ова е кратка документација за возбудливото патување во Алмопија преку уметноста. Во рамките на проектот „Жива историја – жива природа“, во почетокот на август се изведе 5-дневна прошетка; тоа беше една прилика за нашите гости, 19-те уметници, да се запознаат со специфичните локалитети на Алмопија, со цел да го истражат нејзиниот „дух на местото“ („гениус лоци“). Посети на манастири, цркви, водопади, шуми, пештери, музеи, карпи и реки, и шетање низ селата, тоа беше една прошетка комбинирана со уметничка креација.

Details
DSC02963

Објавување на резултатите од уметничката програма

Μετά το πέρας του καλλιτεχνικού προγράμματος που έλαβε χώρα στην Αλμωπία, τα έργα τέχνης φιλοξενούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία. Διοργανώθηκαν πολλές επισκέψεις από σχολεία και πολίτες. Όλοι οι επισκέπτες, ειδικά οι μαθητές, έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αλμωπίας μέσω των πρωτότυπων έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν εμπνευσμένα από τοποθεσίες…

Details
10685362_911714112190480_2388326486816727231_n

Локалитетите избрани за валоризација

Само што ќе почне! 10-дневната интензивна ликовна колонија за уметничка креација ќе започне на 26 август во општината Алмопија. <a href=”http://www.lhilna.eu/wp-content/uploads/2014/08/DSC05450.jpg”><img class=”alignleft wp-image-23151 size-medium” src=”http://www.lhilna.eu/wp-content/uploads/2014/08/DSC05450-224×300.jpg” alt=”DSC05450″ width=”224″ height=”300″ /></a>Локалитети што се избраа за валоризација се следните: Добро Поле во Лутраки Црната шума Народниот музеј во Лутра Природно-историскиот музеј во Аридеа Археолошките локалитети во Апсалос и…

Details
P7111021

Пријавувањето е во тек само уште неколку дена!

УМЕТНИЧКА КОЛОНИЈА ВО ОПШТИНАТА АЛМОПИЈА, ГРЦИЈА во рамките на проектот „ЖИВА ИСТОРИЈА – ЖИВА ПРИРОДА“ – НОВ ПЕРИОД ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ ПРИЈАВИ ЗА УМЕТНИЦИ ОД ПОРАНЕШНАТА ЈУГОСЛОВЕНСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Општината Алмопија ќе спроведе интензивна програма за уметничка креација за зајакнување на своето локално историско и природно наследство. Ова е еден обид да се поврзе уметноста со…

Details
20140721_150840

Информации за избраните уметници за програмата во Новаци

НОВАЦИ, ДЕН 1 Во текот на 21 јули, првиот ден од програмата за уметничка креација во Новаци, грчките уметници патуваа од Алмопија во Новаци. Транспортот беше огранизиран од домаќинот на програмата, општината Новаци. Грчките уметници беа придружени од градоначалникот на Алмопија, г-динот Димитрид Пасоис и научниот соработник на општината Алмопија, г-динот Никос Цимас. 20140721_150840По сместувањето…

Details