nagradi-1

Доделени награди, сертификати и презентирана изложба за крај на еднонеделната школа за фотографија

Со изложба на која беа презентирани најдобрите фотографии, со доделување на сертификати за учество и награди за најдобрите фотографии во рамките на три конкурси за најдобра фотографија, заврши еднонеделната школа за фотографија во рамките на проектот „ Жива историја, жива природа 2“. „Со оваа изложба заврши еднонеделната обука за фотографирање на природните и историските патеки…

Details
1-week-foto-1

Eднонеделна школа за фотографија

Во тек е еднонеделната обука за фотографирање на природните и историските патеки „Вклучување на уметноста – Крстопати на природата и уметноста“. Школата ја посетуваат 30-тина учесници до Македонија и Грција, знаењата им ги пренесуваат  4 обучувачи, а за потребите и успешноста на обуката ангажирани се и преведувач и организатор на школата. За обуката организаторот обезбеди…

Details
20-06-2016-1dzeep

Џип Тура во Мариово

Викендов се одржа „Џип Турнеја низ Мариово“. Стотина учесници со триесетина џипови утрото на 25 јуни се собраа пред зградата на Општина Новаци и се упатија низ прошетка на убавините на оваа општина. Всушност џип турнејата претставува туристичко возење по шумски патеки во должина од 160 -200 км низ мариовскиот крај со единствена цел запознавање…

Details
velosipedska_posledna

Велосипедска тура во рамките на проектот „Жива историја, жива природа 2“

Четириесетина велосипедисти ја извозија педесет километри долгата патека на релацијата с. Новаци – с. Зовиќ.  Станува збор за средно тешка велосипедска патека која претходно беше обележана. Оваа велосипедска тура имаше свои водичи, а учесниците ги следеа нивните упатстава за успешно завршување на истата. Велосипедската тура започна во 7 часот  од пред зградата на Општина Новаци…

Details
TOCACI

ПОДГОТОВКА НА ВЕЛОСИПЕДСКА ТУРА

Моментално се прават последните подготовки на терен за велосипедската турата низ Мариово. И оваа како и планинарската тура и џип турата има за цел промоција на природните и историските патеки во Општина Новаци и привлекување на туристи. Моментално се прави мапирање на турата имајќи во предвид каде треба да се помине и што всушност треба…

Details
3SOSTANOK-01

Трет координативен состанок

На 30.05.2016 година во општина Новаци се одржа третиот координативен состанок за прогресот и текот на имплементацијата на проектот „Жива историја, жива природа 2“. На состанокот присуствуваа претставници на општина Новаци и претставници на општина Алмопиа. Тема на средбата беше досегашната реализација на проектот, проблемите и предизвиците со кои се соочуваат општините, со посебен акцент…

Details
DZIP-01

Подготовки за џип турата

Моментално се прават последните подготовки на терен за Џип турата низ Мариово. И оваа како и планинарската тура има за цел промовирање на природните убавини на Општина Новаци и привлекување на туристи. Имено ангажирани се професионалци кои прават мапирање на турата имајќи во предвид каде треба да се помине и што всушност треба да се…

Details
MARIOVO-01

Планинарската тура низ Мариово

Планинарскиот марш во склоп на прекуграничниот проект со Грција „Жива историја – жива природа 2“, беше реализиран на 22 мај 2016. Овој марш,  предизвика голем интерес кај населението во овој регион. Повеќе од 160 планинари  ги посетија двете планинарски тури. Првата планинарска тура беше на релацијата Општина Новаци – с.Градешница – извори на Градешка река…

Details
DSCN2167

Последни подготовки за планинарската тура

Во рамките на проектот, а со цел промовирање на природните убавини на Општина Новаци и привлекување на туристи и спортски планинари се подготвува нова и привлечна планинарска тура. Имено ангажирани се искусни планинарски експерти кои интензивно работат на проучувањето на територијата на Општина Новаци и мапирање на привлечни планинарски тури. Лицата кои се водичи за…

Details
SKW-MK

Втора работилница за туристички работници за „Нови маркетинг технологии за промоција на туристичките патеки на територијата на општина Новаци“

Во рамките на проетот „Жива историја, жива природа 2“ се одржа втората работилница за туристички работници на тема „Нови маркетинг технологии за промоција на туристичките патеки на територијата на општина Новаци“. Експерти ги обучуваа и дебатираа со дваесеттина туристички работници, претставници на туристички агенции и водичи за модерните начини и техники за промоција на богатото културно, природно…

Details