Отворена покана за студентите од Архитектонското училиште

14 СТУДЕНТИ 7 ДЕНА 7 ЛОКАЛИТЕТИ НА АЛМОПИЈА 7 ПРЕДЛОЗИ ЗА ИНТЕРВЕНЦИИ ОД МАЛ РАЗМЕР 2 ОД НИВ ЌЕ БИДАТ СПРОВЕДЕНИ Во рамките на проектот „Lhi-Lna II“, чие спроведување само што треба да започне, во општината Алмопија ќе се изведе летна работилница. По отворен повик, ќе бидат избрани четиринаесет студенти од Архитектонското училиште од Грција…

Details
φιναλ ψονφ (18)

Крајна конференција во Новаци

На 16 декември 2014, во 11:00 часот, во просториите на општината Новаци, поранешна Југословенска Република Македонија, се одржа крајната конференција на водечкиот финансиски партнер. Градоначалникот на Новаци, г-динот Лазар Котевски и градоначалникот на Алмопија г-динот Димитрид Бинос, го означија успешното спроведување на проектот „Жива историја – жива природа“, која ги поврза локалните влади на двете…

Details
DSC05420

5-дневна прошетка – Креација на првичниот уметнички материјал

Ова е кратка документација за возбудливото патување во Алмопија преку уметноста. Во рамките на проектот „Жива историја – жива природа“, во почетокот на август се изведе 5-дневна прошетка; тоа беше една прилика за нашите гости, 19-те уметници, да се запознаат со специфичните локалитети на Алмопија, со цел да го истражат нејзиниот „дух на местото“ („гениус лоци“). Посети на манастири, цркви, водопади, шуми, пештери, музеи, карпи и реки, и шетање низ селата, тоа беше една прошетка комбинирана со уметничка креација.

Details
4-2

Четврта средба за напредок

На 5 декември 2014, во 11:00 часот во Аридеа, Грција, во просториите на општината Алмопија, се одржа четвртата средба за напредок на сите партнери од проектот „Жива историја – жива природа“, по покана од водечкиот финансиски партнер (општина Алмопија). На средбата учествуваа следните лица: Димитрис Бинос, градоначалник на Алмопија – ВП2 Игорче Ристески, претставник на…

Details
2

Трета средба за напредок

Третата средба за напредок се одржа на 6 октомври 2014 во Новаци. Тоа беше еден корисен настан кој на партнерите им даде прилика да ги ажурираат сите информации во врска со проектот. Општината Новаци ги претстави реставрациите во рамките на проектот; куќата на Калеш Анѓа во Старавина, мостот и воденицата во селото Зовиќ и црквата…

Details