„Жива историја жива природа 2“

Општина Новаци и Општина Алмопиа се пример за успешна соработка и успешна реализација на заеднички проекти. Овие општини успешно го реализираа проектот „Жива историја жива природа 1“ со средства од Програмата за прекугранична соработка Македонија-Грција. Со овој проект секоја општина на својата територија направи значајни чекори за заштита на културното наследство и промоција на туризмот, а како резултата на добрата реализација е и доделувањето на средства за продолжување на активностите во таа насока преку реализација на проетот „Жива историја жива приорода 2“.

Details
FLYER-ENG

10-дневна ликовна колонија за уметничка креација

Ликовната колонија во Алмопија траеше од 26 август до 4 септември 19-те избрани уметници се: Адамидис Александрос Авгитиду Ангелики Ѓорѓиевски Златко Зорба Сотирија Зафировска Христина Кумарјану Елеана Ламбреца Димитра Макаријовски Дејан Мастројанаки Виргинија Мата Василики Иконому Марија Папахаџи Фотини Папајанакис Јоанис Петровски Панде Полихронакис Захариас Провата Елени Стојановски Игор Јанев Сашко Јерокоста Василики Само Папајанакис…

Details
10

Средба за проектот Lhi-Lna Сите страни на еден комплексен проект за Алмопија

На 6 април 2015, во хотелот „4 годишни времиња“ во бањите Пожар до Аридеа, со голем успех се одржа Средбата за резултатите од проектот Lhi-Lna. Беа претставени сите аспекти на овој комплексен проект, и тоа секој аспект од специјалистот што го исполни. Од особен интерес беа препораките на членовите на заедничкиот Технички секретаријат („Joint Technical…

Details
digital

Дигиталната изложба е онлајн!

Дигиталната изложба на уметничките дела за Алмопија веќе е поставена онлајн! Сите посетители можат да ја посетат и да ги погледнат делата во висока резолуција, да ги слушнат уметниците кои ги објаснуваат своите мисли, да научат за оригиналните локации што станаа нивна инспирација и да се информираат за методологијата на постапката! Сите одлики се достапни…

Details
map-short

Мапи на тематските маршрути во Алмопија

Мапите на тематските маршрути во Алмопија се готови! Можете да ги најдете тука  и тука !

 

Предложени се три тематски маршрути; Патишта на живата историја, Патишта на живата природа и Крстосници на историјата и природата.