3SOSTANOK-01

Трет координативен состанок

На 30.05.2016 година во општина Новаци се одржа третиот координативен состанок за прогресот и текот на имплементацијата на проектот „Жива историја, жива природа 2“. На состанокот присуствуваа претставници на општина Новаци и претставници на општина Алмопиа. Тема на средбата беше досегашната реализација на проектот, проблемите и предизвиците со кои се соочуваат општините, со посебен акцент…

Details
DZIP-01

Подготовки за џип турата

Моментално се прават последните подготовки на терен за Џип турата низ Мариово. И оваа како и планинарската тура има за цел промовирање на природните убавини на Општина Новаци и привлекување на туристи. Имено ангажирани се професионалци кои прават мапирање на турата имајќи во предвид каде треба да се помине и што всушност треба да се…

Details
MARIOVO-01

Планинарската тура низ Мариово

Планинарскиот марш во склоп на прекуграничниот проект со Грција „Жива историја – жива природа 2“, беше реализиран на 22 мај 2016. Овој марш,  предизвика голем интерес кај населението во овој регион. Повеќе од 160 планинари  ги посетија двете планинарски тури. Првата планинарска тура беше на релацијата Општина Новаци – с.Градешница – извори на Градешка река…

Details

ОБУКА ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Општина Новаци за потребите на проектот „Жива историја – жива природа 2“, грант број IPA 2010/DN 023657/CN 357019 и бр. 03-60/3, објавува повик за заинтересирани учесници, претставници на фотографски студија и самостојни фотографи за учество на обука за фотографирање на природните и историските патеки, Вклучување на уметноста – Крстопатите на природата и историјата во рамките…

Details
DSCN2167

Последни подготовки за планинарската тура

Во рамките на проектот, а со цел промовирање на природните убавини на Општина Новаци и привлекување на туристи и спортски планинари се подготвува нова и привлечна планинарска тура. Имено ангажирани се искусни планинарски експерти кои интензивно работат на проучувањето на територијата на Општина Новаци и мапирање на привлечни планинарски тури. Лицата кои се водичи за…

Details

КОНКУРС ЗА НАЈДОБРА ФОТОГРАФИЈА (3)

Општина Новаци за потребите на проектот „Жива историја – жива природа 2“, грант број IPA 2010/DN 023657/CN 357019 и бр. 03-60/3, објавува конкурс за најдобра фотографија од една селектирана локација: Церова полјана, во рамките на активноста 5.1 Вклучување на уметноста – Крстопати на природата и историјата во рамките на овој проект.

Конкурс…