Проверете најнови вести:

ПОВИК ЗА ПРИЈАВА НА УЧЕСНИЦИ НА ВЕЛОСИПЕДСКА ТУРА

Општина Новаци за потребите на проектот „Жива историја – жива природа 2“, грант број IPA 2010/DN 023657/CN 357019 и бр. 03-60/3, објавува повик за заинтересирани учесници, претставници на велосипедски клубови, здруженија и љубители на велосипедизмот за учество на велосипедска тура за промоција на природните и историските патеки во Општина Новаци, во рамките на овој проект.…

Details

ПОВИК ЗА ПРИЈАВА НА УЧЕСНИЦИ НА ЏИП ТУРА

Општина Новаци за потребите на проектот „Жива историја – жива природа 2“, грант број IPA 2010/DN 023657/CN 357019 и бр. 03-60/3, објавува повик за заинтересирани учесници, претставници на клубови, здруженија и љубители на планината за учество на џип тура за промоција на природните и историските патеки во Општина Новаци, во рамките на овој проект. Повик……

Details

ОБУКА ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Општина Новаци за потребите на проектот „Жива историја – жива природа 2“, грант број IPA 2010/DN 023657/CN 357019 и бр. 03-60/3, објавува повик за заинтересирани учесници, претставници на фотографски студија и самостојни фотографи за учество на обука за фотографирање на природните и историските патеки, Вклучување на уметноста – Крстопатите на природата и историјата во рамките…

Details

КОНКУРС ЗА НАЈДОБРА ФОТОГРАФИЈА (3)

Општина Новаци за потребите на проектот „Жива историја – жива природа 2“, грант број IPA 2010/DN 023657/CN 357019 и бр. 03-60/3, објавува конкурс за најдобра фотографија од една селектирана локација: Церова полјана, во рамките на активноста 5.1 Вклучување на уметноста – Крстопати на природата и историјата во рамките на овој проект.

Конкурс…

ПОВИК ЗА ПРИЈАВА НА УЧЕСНИЦИ НА ПЛАНИНАРСКА ТУРА

Општина Новаци за потребите на проектот „Жива историја – жива природа 2“, грант број IPA 2010/DN 023657/CN 357019 и бр. 03-60/3, објавува повик за заинтересирани учесници, претставници на планинарски клубови, планинари и љубители на планината за учество на планинарска тура за промоција на природните и историските патеки во Општина Новаци, во рамките на овој проект.…

Details

priracnik

Прирачник за обука за Туристички работници

Овие прирачници се користеа за обука на туристички работници од овој регион. Тие содржат: Презентација на туристичките ресурси на Општината Промоција на туристички патеки како алатка за заштита на природното и културно-историското наследство Обука на туристичките работници за користење на новите технологии за маркетиншка прзентација на туристичките патеки   Оваа публикација е изготвена со помош…

Details

КОНКУРС ЗА НАЈДОБРА ФОТОГРАФИЈА (2)

Општина Новаци за потребите на проектот „Жива историја – жива природа 2“, грант број IPA 2010/DN 023657/CN 357019 и бр. 03-60/3, објавува конкурс за најдобра фотографија од една селектирана локација: Црква Св.Димитрија во с.Градешница, во рамките на активноста 5.1 Вклучување на уметноста – Крстопати на природата и историјата во рамките на овој проект.

Конкурс…

КОНКУРС ЗА НАЈДОБРА ФОТОГРАФИЈА

Општина Новаци за потребите на проектот „Жива историја – жива природа 2“, грант број IPA 2010/DN 023657/CN 357019 и бр. 03-60/3, објавува конкурс за најдобра фотографија од една селектирана локација: Излетничко место на река Коњарка, во рамките на активноста 5.1 Вклучување на уметноста – Крстопати на природата и историјата во рамките на овој проект.

Конкурс…

FLYER-ENG

10-дневна ликовна колонија за уметничка креација

Ликовната колонија во Алмопија траеше од 26 август до 4 септември 19-те избрани уметници се: Адамидис Александрос Авгитиду Ангелики Ѓорѓиевски Златко Зорба Сотирија Зафировска Христина Кумарјану Елеана Ламбреца Димитра Макаријовски Дејан Мастројанаки Виргинија Мата Василики Иконому Марија Папахаџи Фотини Папајанакис Јоанис Петровски Панде Полихронакис Захариас Провата Елени Стојановски Игор Јанев Сашко Јерокоста Василики Само Папајанакис…

Details

Проверете последни настани:

nagradi-1

Доделени награди, сертификати и презентирана изложба за крај на еднонеделната школа за фотографија

Со изложба на која беа презентирани најдобрите фотографии, со доделување на сертификати за учество и награди за најдобрите фотографии во рамките на три конкурси за најдобра фотографија, заврши еднонеделната школа за фотографија во рамките на проектот „ Жива историја, жива природа 2“. „Со оваа изложба заврши еднонеделната обука за фотографирање на природните и историските патеки…

Details

1-week-foto-1

Eднонеделна школа за фотографија

Во тек е еднонеделната обука за фотографирање на природните и историските патеки „Вклучување на уметноста – Крстопати на природата и уметноста“. Школата ја посетуваат 30-тина учесници до Македонија и Грција, знаењата им ги пренесуваат  4 обучувачи, а за потребите и успешноста на обуката ангажирани се и преведувач и организатор на школата. За обуката организаторот обезбеди…

Details

20-06-2016-1dzeep

Џип Тура во Мариово

Викендов се одржа „Џип Турнеја низ Мариово“. Стотина учесници со триесетина џипови утрото на 25 јуни се собраа пред зградата на Општина Новаци и се упатија низ прошетка на убавините на оваа општина. Всушност џип турнејата претставува туристичко возење по шумски патеки во должина од 160 -200 км низ мариовскиот крај со единствена цел запознавање…

Details

velosipedska_posledna

Велосипедска тура во рамките на проектот „Жива историја, жива природа 2“

Четириесетина велосипедисти ја извозија педесет километри долгата патека на релацијата с. Новаци – с. Зовиќ.  Станува збор за средно тешка велосипедска патека која претходно беше обележана. Оваа велосипедска тура имаше свои водичи, а учесниците ги следеа нивните упатстава за успешно завршување на истата. Велосипедската тура започна во 7 часот  од пред зградата на Општина Новаци…

Details

TOCACI

ПОДГОТОВКА НА ВЕЛОСИПЕДСКА ТУРА

Моментално се прават последните подготовки на терен за велосипедската турата низ Мариово. И оваа како и планинарската тура и џип турата има за цел промоција на природните и историските патеки во Општина Новаци и привлекување на туристи. Моментално се прави мапирање на турата имајќи во предвид каде треба да се помине и што всушност треба…

Details

3SOSTANOK-01

Трет координативен состанок

На 30.05.2016 година во општина Новаци се одржа третиот координативен состанок за прогресот и текот на имплементацијата на проектот „Жива историја, жива природа 2“. На состанокот присуствуваа претставници на општина Новаци и претставници на општина Алмопиа. Тема на средбата беше досегашната реализација на проектот, проблемите и предизвиците со кои се соочуваат општините, со посебен акцент…

Details

DZIP-01

Подготовки за џип турата

Моментално се прават последните подготовки на терен за Џип турата низ Мариово. И оваа како и планинарската тура има за цел промовирање на природните убавини на Општина Новаци и привлекување на туристи. Имено ангажирани се професионалци кои прават мапирање на турата имајќи во предвид каде треба да се помине и што всушност треба да се…

Details

MARIOVO-01

Планинарската тура низ Мариово

Планинарскиот марш во склоп на прекуграничниот проект со Грција „Жива историја – жива природа 2“, беше реализиран на 22 мај 2016. Овој марш,  предизвика голем интерес кај населението во овој регион. Повеќе од 160 планинари  ги посетија двете планинарски тури. Првата планинарска тура беше на релацијата Општина Новаци – с.Градешница – извори на Градешка река…

Details

DSCN2167

Последни подготовки за планинарската тура

Во рамките на проектот, а со цел промовирање на природните убавини на Општина Новаци и привлекување на туристи и спортски планинари се подготвува нова и привлечна планинарска тура. Имено ангажирани се искусни планинарски експерти кои интензивно работат на проучувањето на територијата на Општина Новаци и мапирање на привлечни планинарски тури. Лицата кои се водичи за…

Details

SKW-MK

Втора работилница за туристички работници за „Нови маркетинг технологии за промоција на туристичките патеки на територијата на општина Новаци“

Во рамките на проетот „Жива историја, жива природа 2“ се одржа втората работилница за туристички работници на тема „Нови маркетинг технологии за промоција на туристичките патеки на територијата на општина Новаци“. Експерти ги обучуваа и дебатираа со дваесеттина туристички работници, претставници на туристички агенции и водичи за модерните начини и техники за промоција на богатото културно, природно…

Details

Втор координативен состанок за проектот „Lhi Lna II“

На 25.02.2016 година во општина Новаци се одржа вториот координативен состанок за прогресот и текот на имплементацијата на проектот „Жива историја, жива природа 2“. На состанокот присуствуваа претставници од општина Новаци и претставници од грчките партнери од општина Алмопиа. На координативниот состанокот се разговараше за тековните активности – досегашното имплементирање на проектот од страна на…

Details

„Нови маркетинг технологии за промоција на туристичките патеки на територијата на општина Новаци“

Дваесетина туристички работници од регионот присуствуваа на обуката за модерните начини и техники за промоција на општина Новаци. На оваа обука експертите на претставниците на туристички агенции и туристичките водичи им презентираа како поефикасно и поинтересно да ги претставуваат културното, природното и историското наследство на општина Новаци. На работилницата беа презентирани начините на вмрежување како…

Details

Сите настани од проектот успешно се спроведуваат